AMSTERDAM - Het internetveilinghuis eBay brengt zijn internetbetalingssyteem PayPal ('betaalmaatje') naar Nederland. Het systeem is in de Verenigde Staten een groot succes, waaraan vooral de lage fraudegevoeligheid ten grondslag ligt. Het maakt ook het doen van betalingen tussen particulieren via de creditcard mogelijk.

Volgens directeur Mathias Entenmann van PayPal International heeft zijn systeem een fraudepercentage van 0,27 procent. Voor de top-150 online commerciële organisaties in de wereld ligt het gemiddelde op 1,1 procent.

Veiligheid

Een flink deel van de veiligheid komt doordat de partijen die zaken doen elkaars bankrekeningnummer en creditkaartgegevens niet kennen. De gebruiker schrijft zich eenmalig in bij PayPal met zijn gegevens en een e-mailadres. De gevoelige informatie blijft echter onder de hoede van PayPal.

De geschiedenis van PayPal is even succesvol als die van moeder eBay, die snel uitgroeide tot een van de grootste internetbedrijven in de wereld. PayPal is een product van het beroemde Amerikaanse Silicon Valley. Daar werd het in 1998 opgericht. In 2002 kwam het in handen van eBay. Nu zijn er 45 miljoen gebruikers in de wereld met rekeningen in euro's, dollars, ponden, Canadese dollars en Japanse yens.

Nummer twee

Nu al maken volgens eBay veel Europeanen gebruik van het systeem. PayPal Nederland is echter pas de tweede website buiten de VS. Vorig jaar kwam de overstap naar Europa met een site in Groot-Brittannië. eBay wil het netwerk snel uitbreiden. Binnenkort is Duitsland aan de beurt.

In de VS hebben een op de drie mensen die via internet winkelen, een rekening bij PayPal. Vorig jaar liepen via PayPal, dat los van eBay kan worden gebruikt, betalingen voor 3,7 miljard dollar.