De prijzen van pakketten voor bellen, internetten en tv-kijken gaan bij KPN omhoog. Volgens het bedrijf zijn stijgende kosten de aanleiding.

De meeste prijswijzigingen gaan in op 1 juli, kosten voor traditioneel bellen gaan op 1 augustus omhoog.

KPN meldt dat de prijs voor Digitenne met bijna drie euro verhoudingsgewijs het meest omhoog gaat. Prijzen voor de pakketten Internet, InternetPlusBellen en Interactieve TV stijgen gemiddeld 1 tot 2 euro.

Prijzen van KPN Glasvezel-pakketen stijgen met ongeveer hetzelfde bedrag. Ook de prijsstijgingen voor vast bellen liggen in diezelfde lijn, met als hoogste uitschieter een prijsverhoging van 2,20 euro voor BelVrij Weekend.

Over het algemeen zijn de prijzen ronder gemaakt, bij de nieuwe prijzen staat er amper meer een getal achter de komma. Prijzen voor betaalzenders als Sport1 en HBO zijn gelijkgetrokken met wat die zenders bij andere aanbieders van televisie kosten. Veel extra diensten als zenderpakketten gaan juist licht in prijs omlaag.

Gestegen bedrijfskosten

KPN zegt dat de prijsverhoging in de meeste gevallen in lijn is met de inflatie van 2,5 procent over 2012. De stijgingen zijn volgens KPN nodig omdat de kosten van het bedrijf gestegen zijn.

Het bedrijf zegt jaarlijks 'honderden miljoenen' te steken in het onderhoud en de verbetering van zijn diensten. Ook de aanleg van VDSL- en glasvezelnetwerken zorgt voor extra kosten.

Naast de prijsstijging maakte KPN ook wijzigingen in het zenderaanbod aan, die ook per 1 juli ingaan.