De Nederlandse verdachte van de DDoS-aanval op spambestrijder Spamhaus wordt binnen 10 dagen uitgeleverd aan Nederland.

Dat heeft een anonieme functionaris bij een Spaanse rechtbank maandag gezegd tegen persbureau AP. De verdachte zou hier zelf mee hebben ingestemd na een verhoor in de Nationale Rechtbank in Madrid.

Sven Olaf K. werd donderdag opgepakt in Spanje, nadat het Landelijk Parket in Nederland een arrestatiebevel had uitgegeven.

K. werkte volgens de politie vanuit een bunker in Noord-Spanje. Hij zou ook een busje hebben uitgerust met antennes om op verschillende locaties netwerken te hacken.

Cyberbunker

K. was werkzaam voor de Nederlandse webhost Cyberbunker, die door Spamhaus werd aangewezen als schuldige van de DDoS-aanval op het bedrijf. Cyberbunker was verwikkeld in een conflict met Spamhaus, omdat laatstgenoemde de webhost had aangewezen als bron van spam.

Na de arrestatie van K. plaatste een groep een dreigement online waarin zijn vrijlating geëist wordt. Als dat niet gebeurt, belooft de groep een aanval tegen Nederland en het internet te starten.

De Spaanse politie heeft maandag ook een video vrijgegeven van de arrestatie van K. Daarop is te zien dat hij een shirt draagt met het logo van de Piratenpartij. Ook wordt zijn leefruimte en netwerkapparatuur in beeld gebracht.

Bekijk de video: