De test in februari met noodmeldingen via NL-Alert is niet vlekkeloos verlopen, stelt minister Ivo Opstelten van Justitie. 

Een nieuwe test van het systeem, die stond gepland voor mei, is afgeblazen omdat telecomproviders nog niet klaar zijn voor het systeem, stelt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Het eerste testbericht van NL-Alert, dat mensen in een bepaalde regio kan waarschuwen bij een ramp, is ontvangen door ongeveer 1,4 miljoen mensen. Dat onderzocht TNS/NIPO in opdracht van de minister.

Bij twee van de drie Nederlandse providers kwamen bij de verzending storingen voor. Bij één leidde dit tot 'beperkte' gevolgen, bij de ander waren er grotere problemen. Alleen KPN kon smartphonegebruikers bereiken via het 3G-netwerk. T-Mobile en Vodafone zonden de NL-Alert alleen uit op het 2G-netwerk.

Test in mei

Een volgend testbericht zou in mei worden verstuurd, maar omdat T-Mobile en Vodafone nog steeds geen 3G-ondersteuning konden bieden is dit afgeblazen, stelt Opstelten. T-Mobile is hier ondertussen wel klaar voor, maar volgens Opstelten kwam dat bericht te laat om de test alsnog door te laten gaan.

T-Mobile zegt altijd aan de overheid te hebben beloofd op tijd klaar te zullen zijn. Het 3G-netwerk is volgens woordvoerder Michael Vos sinds 12 april gereed voor de meldingen, waardoor de deadline van de overheid is gehaald. "De overheid heeft - zonder enige afstemming - besloten de test af te blazen."

Toestellen

Inmiddels zijn 70 procent van alle telefoonmodellen geschikt voor NL-Alert. Veel nieuwe toestellen, zoals de Sony Xperia Z en alle Nokia Lumia's, zijn echter nog niet geschikt. Ook iPhones kunnen NL-Alerts niet krijgen. 

"De gesprekken met Apple zijn gaande", aldus een woordvoerder van het ministerie. Hij kan niet zeggen of Apple heeft beloofd de functie in toekomstige versies van iOS te ondersteunen.

4 miljoen

De volgende test met NL-Alert vindt in november plaats. Opstelten zegt te hopen dat dan 4 miljoen Nederlanders worden bereikt.

Daarvoor is het wel nodig dat veel mensen de instellingen van hun toestel veranderen om de meldingen te krijgen. "Uiteraard zal ik de komende periode deze burgers hierin zoveel mogelijk faciliteren", aldus Opstelten.

De meldingen zijn inmiddels al vijf keer in de praktijk gebruikt, bij grote branden in onder meer Haarlem en Meppel.