Bijna de helft van alle Bitcoin-wisseldiensten die ooit hebben bestaan zijn inmiddels gesloten.

Soms gaat daarbij het geld van gebruikers verloren. 

Bitcoin is een digitale valuta die niet wordt overzien door een centrale bank of autoriteit. Daarom zijn Bitcoins moeilijk te traceren en kan gestolen geld vaak niet worden teruggevonden.

Wired schrijft dat wetenschappers van twee Amerikaanse universiteiten 40 Bitcoin-diensten onderzochten. Daarvan zijn er 18 inmiddels niet meer actief. Vijf wisseldiensten moesten sluiten nadat ze het doelwit waren van hackers. De overige 13 diensten sloten zonder waarschuwing.

Hackers

De gemiddelde Bitcoin-wisseldienst bestaat slechts 381 dagen. Vooral populaire diensten zijn geliefde doelwitten voor hackers. 

Als meer dan 5570 Bitcoins (zo'n 750.000 euro) per dag worden verwerkt, heeft een wisseldienst meer dan 70 procent kans om gehackt te worden. Bij diensten die maximaal 275 Bitcoins per dag verwerken is deze kans 20 procent.

Geld kwijt

In zeker 5 van de 18 gevallen dat een dienst sloot, raakten gebruikers hun geld kwijt. In 6 gevallen kregen klanten die geld op een rekening hadden staan dit wel terug. In de overige 7 gevallen is onduidelijk wat er gebeurde.

De allergrootste Bitcoin-wisseldienst, Mt. Gox, is de afgelopen maand meerdere malen het doelwit geweest van cyberaanvallen. Desondanks schreef de dienst afgelopen week in een verklaring (.pdf) dat het geld van gebruikers veilig is.

De Bitcoin is de afgelopen maanden onder de loep gekomen, vanwege wilde waardeschommelingen en aanvallen van hackers. De populaire betaaldienst Paypal zegt te overwegen om betalingen met Bitcoins mogelijk te maken.