Wetenschappers hebben een applicatie ontwikkeld die aan de gezichten van mensen in foto's kan herkennen hoe blij zij zijn.

De software is ontwikkeld aan de Australische Nationale Universiteit in Canberra en geeft aan iedere foto een 'stemmingsscore', schrijft New Scientist.

Het programma meet negen punten op het gezicht, zoals de hoeken van de mond en ogen. Een algoritme heeft aan de hand van menselijke opinies over foto's 'geleerd' wanneer mensen er blij uitzien.

Ook houdt de software rekening met welke gezichten in een foto belangrijker zijn dan anderen. Zo wordt de blijheid van iemand die midden in de foto staat zwaarder meegerekend dan mensen die in de hoek staan of wiens gezicht deels onzichtbaar is.

Video

Inmiddels is de software bijna net zo goed als mensen in het herkennen van vrolijkheid, met een afwijking van slechts 7 procent.

Abhinav Dhall, een van de ontwikkelaars, denkt dat de software in de toekomst ook naar video zou kunnen kijken, om live te zien hoe de stemming in een grote menigte is. 

"Als de stemmingsscore langzaam naar beneden gaat, dan kunnen we aannemen dat de groep boos wordt." Ook zou de software een fotoalbum op Facebook kunnen ordenen van meest blije tot minst blije foto.