Een onbekende groep heeft de 'grootste aanval ooit' tegen Nederland en het internet aangekondigd als Sven Kamphuis niet wordt vrijgelaten.

De groep claimt achter de eerdere DdoS-aanvallen tegen banken, luchtvaartmaatschappijen en DigiD te zitten.

Kamphuis is donderdag in Spanje aangehouden op verdenking van het lanceren van aanvallen tegen Spamhaus, een organisatie die zegt te strijden tegen spam.

Uit een tekst op Pastebin zou blijken dat de groep achter Kamphuis vrijlating eist. Een bron tegen NU.nl bevestigt dat het bericht uit dezelfde kringen afkomstig is.

Aanval

In het bericht eist de groep de vrijlating van Kamphuis, die ook bekend is onder zijn synoniem cb3rob. Wordt aan de oproep, waarin geen deadline is genoemd, geen gehoor gegeven dan wordt de 'grootste aanval die de mensheid ooit heeft ervaren' gelanceerd.

"Alles en alles wat verbonden is, zal lijden en denkt u domme overheden werkelijk dat u miljoenen mensen kunt stoppen? U heeft geen enkele kans", schrijven de opstellers van het bericht. "We hebben gezien en getest hoe zwak de huidige beveiliging in Nederland is. Banken, luchthavens en zelfs je waardevolle 'DigiD' was in minuten platgelegd."

Het is niet duidelijk wie er precies achter de boodschap zit. De groep ondertekent het bericht met een knipoog naar de standaard groet van Anonymous door juist in de ondertekening te ontkennen dat het Anonymous betreft.

Veel verkeer

De aanvallen op Spamhaus waren enorm in omvang. Een internetverbinding van 1Gbps van internetprovider XS4ALL werd op 16 maart geheel gevuld. Later die dag werd de bandbreedte twintig maal zo groot.

Maar ook die verbindingen werden volledig met dataverkeer gevuld en deze aanval hield tot 18 maart aan.

Spamhaus

De aanval op de de twee 10Gbps verbindingen begonnen opnieuw op 19 maart om een dag aan te houden. Bij beide DDoS-aanvallen hinderden niet alleen de servers van Spamhouse, maar verstoorden ook het netwerkverkeer van XS4ALL ernstig.

Dit was slechts een van de plaatsen waar Spamhaus onder vuur werd gelegd. Ook CloudFlare dat juist gespecialiseerd zegt te zijn om weerstand tegen DdoS-aanvallen te bieden ging in maart tijdens de aanvallen onderuit.

Aanvallen

Begin April begon een lange reeks aanvallen tegen internetproviders, diverse banken, iDeal, de online checkin van de KLM, DigiD en andere organisaties. De meeste aanvallen waren gericht tegen de DNS-dienstverlening die het mogelijk maakt een naam in een internetadres om te zetten.

Ook die aanvallen kenmerkten zich net als de aanvallen op Spamhaus in professionaliteit van de aanval en de grote hoeveelheid dataverkeer die de aanvallers wisten te genereren.