De Nederlander S. K. is in Spanje aangehouden op verdenking van de grootste DDoS-aanval in de geschiedenis van het internet op spamtraceerder Spamhaus.

Dat meldt het Openbaar Ministerie op haar site. In een onderzoek naar grootschalige cyberaanvallen is K. aangehouden in Spanje nadat er door het Landelijk Parket een aanhoudingsbevel werd uitgegeven. Vermoedelijk gaat het om 

K. wordt ervan verdacht DDoS-aanvallen te hebben uitgevoerd tegen de non-profitorganisatie Spamhuis die onder andere spamverzenders traceert en daar een database van bijhoudt.

Ook zustersites van Spamhaus in de Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannië werden hier het slachtoffer van. Bij de aanval werd gebruik gemaakte van vervalste IP-adressen. 

In Barcelona is op verzoek van het Landelijk Parket de woning van Kamphuis doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op computers, gegevensdragers en mobiele telefoons. 

DigiD

Er zijn geen aanwijzingen dat de aanval op Spamhaus verband houdt met later ingezette cyberaanvallen op onder andere banken, het betaalsysteem iDeal en DigiD.

Naar verwachting wordt K. binnenkort overgedragen aan het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Wat is een DDos-aanval?