LONDEN - De Amerikaanse computerfabrikant Apple heeft dinsdag het startschot gegeven voor Europese versies van zijn populaire internetmuziekwinkel iTunes. Muziekliefhebbers in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië kunnen nu 700.000 liedjes voor 99 eurocent per stuk downloaden. Apple brengt zijn populaire internetmuziekwinkel iTunes in oktober naar Nederland.

Apple-oprichter Steve Jobs was voor de lancering naar Londen gekomen. Europeanen konden tot dusver weinig met iTunes.com doen, aangezien voor het kopen van liedje een creditcard met een Amerikaans adres was vereist.

Groot succes

De muziekwinkel is in de Verenigde Staten een groot succes. Sinds de lancering april vorig jaar zijn al meer dan zeventig miljoen nummers verkocht.

De muziekdienst had voor Apple het gunstige neveneffect dat Amerikanen de iPod massaal omarmden. De iTunes-nummers kunnen alleen op deze draagbare muziekspeler worden afgespeeld omdat ze ander bestandsformaat hebben dan het gebruikelijke MP3.

De drie landen waar Apple nu ook begint, dekken 62 procent van de Europese muziekmarkt, aldus Jobs. Wereldwijd zijn ze goed voor procent van de muziekverkoop.

Gebruiksgemak

ITunes wordt vooral geroemd om zijn gebruiksgemak. Het kost leken - in tegenstelling tot de illegale internetmuziek - weinig moeite om de liedjes op te halen. Er bestaat ook al een Nederlandstalige versie. Hiermee is het alleen mogelijk om dertig seconden van een nummer te beluisteren.