Amazon brengt deze herfst een settopbox voor films en series op de markt die de concurrentie aan moet met onder andere de Apple TV.

Dat melden drie bronnen die bekend zijn met het project tegenover Bloomberg Businessweek.

De settopbox zou in de tv worden geplugd en vervolgens toegang bieden tot het groeiende videoaanbod van Amazon. Het bedrijf heeft al langer een eigen streamingdienst die in het buitenland al via onder andere Playstation en Xbox te ontvangen is.

De settopbox biedt volgens de bronnen toegang tot de video-on-demand winkel van Amazon, waarin nieuwe films en series te downloaden zijn. Ook is er een instant-video onderdeel met ouder materiaal. Dat laatste is gratis voor leden van Amazon Prime, een premium-lidmaatschap op Amazon dat onder andere snelle bezorging van bestelde goederen garandeert.

Kindle

Daarnaast maakt Amazon sinds kort ook eigen tv-series. Afgelopen week gaf het bedrijf veertien testafleveringen gratis weg aan klanten in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Kijkers wordt wel gevraagd naderhand een enquête in te vullen. Aan de hand daarvan bepaalt Amazon welk van de series verder geproduceerd zal worden.

Businessweek denkt dat de settopbox net als e-readers en tablets van Amazon het merk Kindle krijgt. Die apparaten bieden enkel toegang tot het media-aanbod van Amazon, waardoor het bedrijf het gehele systeem onder controle heeft.