AMSTERDAM - Op internet blijken al anderhalf jaar zeer gedetailleerde luchtfoto's van alle militaire complexen en vliegvelden in Nederland te circuleren. Defensie wil dat al het materiaal nog deze week wordt gecensureerd, aldus De Telegraaf.

Vorige week liet het ministerie al luchtfoto's van de luchtmachtbasis in Leeuwarden van internet verwijderen. Inmiddels is gebleken dat op een website alle militaire objecten uitgebreid te zien zijn. Defensie eist dat de beheerder van de site de foto's weghaalt of aanpast.

De beelden, die voor iedereen vrij toegankelijk zijn, kunnen gevoelige informatie opleveren voor terroristen, zo concludeerde de Militaire Inlichtingendienst na onderzoek. Op de foto is daarom de luchtmachtbasis Leeuwarden sinds vorige week onder weilanden verborgen.

De luchtfoto's zijn te zien op de website www.vanuitdelucht.nl van het Rotterdamse bedrijf OnSite Terradesk. Bezoekers kunnen hierop luchtfoto's van locaties en gebouwen in heel Nederland bekijken. Terradesk heeft inmiddels toegezegd een aantal foto's te zullen aanpassen. "Al is dit wel rijkelijk laat", aldus de directeur van het bedrijf, die zegt dat de foto's uit 1999 al anderhalf op de site staan.