Om te zorgen dat alle mensen die op 30 april naar Amsterdam gaan daar gewoon kunnen bellen en sms'en, zetten KPN, Vodafone en T-Mobile op die dag extra mobiele zendmasten in.

"Vorig jaar hadden we geen mobiele sites ter plaatse op Koninginnedag en dit jaar zijn het er wel vier'', vertelt Richard Mes van Vodafone.

Hij wijst er op dat ook het signaal van bestaande zendmasten op de daken van de stad wordt versterkt. 

Hierdoor wordt de capaciteit van het netwerk van Vodafone in Amsterdam circa 35 procent opgevoerd ten opzichte van 30 april vorig jaar.

Ook T-Mobile plaatst op 30 april vier extra mobiele masten. "Hiermee wordt de capaciteit van het netwerk vergroot en krijgen klanten in Amsterdam een zo goed mogelijke mobiele ervaring", aldus Michael Vos van T-Mobile.

Foto's uploaden

"In overleg met de gemeente hebben we gekeken waar en wanneer de drukke plekken zijn, waar extra masten bijgeplaatst moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het Centraal Station of een paar drukke pleinen waar veel festiviteiten zijn'', legt Mes uit.

T-Mobile laat weten ook op die wijze met de gemeente Amsterdam samen te werken. "Daarnaast werkt T-Mobile voor wat betreft de extra mobiele masten samen met de andere mobiele operators", aldus Vos.

Op die manier moeten smartphonegebruikers als het goed is ook gewoon foto's kunnen maken en uploaden als de nieuwe koning op het bordes van het Paleis op de Dam staat.

Alarmnummer

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigt in nauw contact te staan met de grote Nederlandse telecomproviders.

"Maar we moeten wel reëel zijn'', stelt hij. "Op sommige plaatsen zal er niet of nauwelijks bereik zijn. Daarom hebben we ook maatregelen genomen om belangrijke nummers, zoals bijvoorbeeld 112, wel altijd beschikbaar te houden.''

Om bij te springen stelt ook een aantal restaurants, cafés en hotels in de binnenstad hun wifi-netwerk die dag gratis beschikbaar. Verder wordt bezoekers geadviseerd allemaal een gratis plattegrondje op te halen op het station, zodat de smartphone in ieder geval niet gebruikt hoeft te worden om de juiste weg te vinden in de mensenmassa.