Mensen die computersoftware draaien waarmee nieuwe Bitcoins worden gegenereerd, gebruiken gezamenlijk zo'n 1000 megawattuur aan energie per dag.

De stroomkosten van 'miners' van de digitale valuta komen dagelijks op zo'n 110.000 euro, berekende Bloomberg op basis van data van Blockchain.info, dat informatie over Bitcoins bijhoudt.

Blockchain gebruikt Amerikaanse energieprijzen om tot dat bedrag te komen. Die liggen een stuk lager dan de Nederlandse prijs van ruim 20 eurocent per kilowattuur. Als met die prijs wordt gerekend, zouden de miners maandelijks zo'n 6 miljoen euro aan energie verbruiken.

De hoeveelheid stroom zou genoeg zijn om zo'n 100.000 Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien, of de helft van de Large Hadron Collider, de enorme wetenschappelijke installatie die vorig jaar het Higgs-deelje vond.

Lucratief

Er bestaan nu zo'n 11 miljoen Bitcoins, maar Bitcoin-miners kunnen er steeds meer 'vinden' door complexe computeralgoritmes uit te voeren. Daarom hebben zij grote computernetwerken gebouwd, die veel rekenkracht hebben en dus sneller Bitcoins kunnen verdienen.

Zeker met de stijgende koers van de Bitcoin kan dat lucratief zijn. Bitcoins worden in blokken van 25 vrijgegeven. Met de huidige koers van 100 dollar per Bitcoin levert dat in één keer 2500 dollar op.

In totaal zouden de miners zo'n 350.000 euro per dag verdienen, ruim meer dan de energiekosten.

Begin januari was een Bitcoin nog onveveer 10 dollar waard. Na een hoogtepunt van 265 dollar kelderde de valuta donderdagnacht snel, maar inmiddels lijkt de waarde te zijn gestabiliseerd rond de 100 dollar.

Malware

Ook hackers richten zich inmiddels op het zoeken naar Bitcoins. Onlangs waarschuwden beveiligingsexperts voor malware die geïnfecteerde computers inzet om Bitcoins te genereren. De schadelijke software verspreidde zich via Skype.

Ook zijn Bitcoin-wisseldiensten en online portemonnees voor de valuta de afgelopen tijd regelmatig doelwit geweest van hackers. De dienst Instawallet moest vorige week sluiten nadat er geld kwijtraakte bij een hack.