
Directeur Google waarschuwt voor 'gevaar' van gezichtsherkenning
Daarvoor waarschuwt Eric Schmidt, de directeur van Google, in een interview met de Britse krant The Guardian.
Google nam in 2011 het bedrijf PittPatt over, dat gezichtsherkenningssoftware ontwikkelde. Schmidt zegt dat het bedrijf echter heeft besloten om die technologie niet te gebruiken.
"Gezichtsherkenning, compleet ongecontroleerd, kan voor hele slechte dingen gebruikt worden, bijvoorbeeld om mensen te stalken", zegt Schmidt. "Daar willen wij als bedrijf geen onderdeel van uitmaken."
Schmidt wijst op de gezichtsherkenning die Facebook in 2011 inzette. Het bedrijf moest die functie onder druk van Europese privacywaakhonden weer uitzetten en alle verzamelde data verwijderen.
"Mensen schrokken daarvan, en ze moesten het terugtrekken. We zijn extreem gevoelig voor dit soort privacyzorgen", aldus Schmidt.
Ook vindt hij het een slecht idee om gezichtsherkenning in verkeerscamera's te verwerken. De Britse politie gebruikte al software die gezichten herkent na de rellen in 2011 en de Olympische Spelen in 2012.
Schmidt waarschuwt voor 'autocraten' die 'onze mensen onder controle willen houden'. "Als die dingen eenmaal geplaatst zijn, is het heel moeilijk om ze weer uit te zetten."
Drones
De Google-directeur maakt zich ook zorgen over de rappe opkomst van kleine drones, zoals de Parrot AR die voor zo'n 300 euro te koop is.
"Hoe zou jij het vinden als je buurman een commerciële observatiedrone vanuit de achtertuin lanceert. Die vliegt de hele dag over je huis. Hoe zou je dat vinden?"
"Het moet worden gereguleerd", concludeert Schmidt. "Ik kan me niet voorstellen dat Amerikanen zoiets zouden toestaan."