Veel gebruikers van sociale media en eigenaren van foto's, films en bedrijfsgeheimen in de cloud zijn zich nauwelijks bewust van hun sterfelijkheid. En vooral niet van wat er daarna met hun persoonlijke bezittingen gebeurt.

Stervensapplicaties van Google en Facebook maken de digitale dood onder computergebruikers eindelijk bespreekbaar, stellen jurist Wouter Dammers van het kantoor ICTRecht in Amsterdam en Niels Radstake van Digizeker, een Utrechts bedrijf dat via notarissen digitale kluizen aanbiedt.

Beiden prijzen de nieuwe Google Inactive Account Manager, die gebruikers in staat stelt na een bepaalde periode van inactiviteit (3, 6, 9 of 12 maanden) hun gegevens te laten wissen.

De houders van een Gmail-account, die bovendien documenten of foto's in Google Drive hebben opgeslagen, krijgen na een afgesproken periode een sms’je met de vraag of gegevens moeten worden behouden. Wordt daarop niet gereageerd, dan vallen de data toe aan aangewezen erfgenamen.

Digitale kluis

Amper duizend Nederlanders hebben hun dood op het web juridisch zorgvuldig geregeld via de notaris, zegt Radstake namens Digizeker. Sinds vorig jaar kunnen mensen hun virtuele nalatenschap in een digitale kluis veilig stellen. 

Daarin liggen alle accounts en wachtwoorden opgeborgen, voor een bedrag van circa 50 euro per jaar.

Klanten

Het aantal klanten van Digizeker groeit langzaam maar gestaag, aldus Radstake. Als voorbeeld noemt hij zakenmensen, die voorzorgsmaatregelen nemen voor het geval zij in coma raken of plotseling komen te overlijden.

"De zaken moeten dan wel doordraaien en dan is het goed dat wachtwoorden en bedrijfsgegevens in een digitale kluis liggen, die alleen de notaris kan openen", verduidelijkt Radstake.

Slechts geautoriseerde personen kunnen na de dood van de gebruiker accounts opheffen, bestanden beheren, persoonlijke websites ontmantelen en online bankrekeningen beheren.

Actueel

"De praktijk leert dat nog bijna niemand bij dit soort vraagstukken heeft stilgestaan", zegt mr. Dammers, gespecialiseerd en privacy- en internetrecht. "Eerlijk gezegd heb ik het zelf ook nog niet geregeld. Maar de digitale dood wordt steeds actueler." 

Facebook heeft bijvoorbeeld een al langer bestaande 'If I Die'-applicatie. Daarop kunnen gebruikers een filmpje inspreken met een afscheidsboodschap aan geselecteerde Facebook-vrienden. Dit digitale testament heeft echter geen rechtsgeldigheid.

ICT-jurist Dammers zegt dat de applicaties van Google en Facebook te beperkt zijn om de gehele digitale dood goed te regelen. Veel mensen hebben eveneens accounts op sociale media als Twitter, Linkedin en Hyves, die nog tijdenlang actief blijven.

Boodschappen

Wie de verjaardagen van Facebook-vrienden bijhoudt en automatisch felicitaties verzendt, kan nog jaren na zijn dood onaangename boodschappen blijven verzenden.

Volgens Dammers kunnen virtuele relaties ook tot pijnlijke kwesties aanleiding geven na het overlijden. Een heimelijk relatie die via Facebook wordt onderhouden, bijvoorbeeld. "Ik kan me zoiets absoluut voorstellen. Des te meer reden om het goed te regelen."