Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie maakt een einde aan nationale monopolies bij auteursrechtenorganisaties voor muzikanten.

Vrijdag hield de rechtbank een beslissing van de Europese Commissie uit 2008 in stand, meldt persbureau Reuters.

Daarom zijn organisaties als het Nederlandse Buma/Stemra verplicht om muzieklicenties voor meerdere landen tegelijk te verkopen aan partijen als Amazon, Apple en Spotify.

Dat zou het makkelijker moeten maken voor digitale muziekaanbieders om in meerdere landen tegelijk actief te zijn. Nu moeten muziekdiensten als Spotify een groot aantal aparte deals sluiten met verschillende organisaties die royalty's innen.

Klachten

De Commissie nam de beslissing in 2008 na klachten van muziekaanbieder Music Choice en de Luxemburgse tv-zender RTL, die het oneerlijk vonden dat mensen alleen muziek konden kopen in hun eigen land, en dat muziekverkopers licenties moesten kopen van elke individuele organisatie.

21 organisaties die royalty's verdelen dienden vervolgens een beroep in tegen het besluit.

Kiezen

De uitspraak van het Hof betekent ook dat artiesten zelf mogen kiezen bij welke auteursrechtenorganisatie zij zich willen aansluiten. Verschillende Europese auteursrechteninstanties stonden tot nog toe alleen inwoners van het eigen land toe.

Het Hof achtte het niet bewezen dat de royalty-organisaties geheime afspraken hadden gemaakt in strijd met Europese regelgeving.