Google maakt diensten van concurrerende bedrijven beter zichtbaar in zijn zoekmachine, zo blijkt uit een schikkingsvoorstel aan de EU.

Personen bekend met de zaak melden dat zaterdag aan The Financial Times.

De internetgigant wordt sinds 2010 onderzocht door de EU, omdat er vermoedens bestaan dat het zijn zoekmachineresultaten manipuleert om eigen diensten prominenter te tonen.

Donderdag werd al bekend dat Google concessies had gedaan aan de EU, maar de inhoud daarvan was nog onduidelijk. 

Zichtbaar

In de overeenkomst, die vijf jaar geldig zou zijn, belooft Google concurrerende diensten beter zichtbaar te maken. Het gaat onder andere om financiële diensten, webwinkels en zoekmachines voor restaurants. Ook zal Google beter linken naar andere specialistische zoekmachines.

De eigen diensten zouden bovendien worden voorzien van labels, zodat duidelijk is wanneer gebruikers naar andere Google-pagina's worden gestuurd.

Het is voor het eerst dat Google aanpassingen belooft te maken in een mededingingszaak. In december staakte een Amerikaanse waakhond nog het onderzoek naar Google. De voorgestelde aanpassingen zouden alleen in Europa zichtbaar zijn.

Boete

Het staat nog niet vast dat Google daadwerkelijk onder een boete uitkomt. Concurrenten als Microsoft en TripAdvisor, die eerder al tegenover de EU klaagen over het vermeende machtsmisbruik van Google, mogen nu nog commentaar leveren op het schikkingsvoorstel van Google.

De EU moet dan nog beslissen of het voorstel van de zoekgigant voldoende is om een boete te voorkomen.