AMSTERDAM - Steeds meer consumenten vinden de abonnementskosten voor vaste telefonie te hoog. Daarnaast geeft bijna een vijfde van de mobiele bellers aan wel eens te overwegen de vaste aansluiting op te zeggen. Dit blijkt uit een recente meting van de ICT ConsumerTM Monitor van Heliview. Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder ruim 1.000 huishoudens in Nederland.

De afgelopen 12 maanden is 16 procent van de respondenten van een andere provider overgestapt op de huidige; 2003 was een bewogen jaar voor de telecomproviders. De switchplannen voor de komende 12 maanden liggen aanzienlijk lager; 3 procent verwacht over te stappen.

UPC laat een lichte groei zien in aandeel ten opzichte van kwartaal 3 in 2003. Verder blijft kabeltelefonie, ondanks grootschalig gebruik voor internettoepassingen, nog beperkt.

Van alle huishoudens met KPN schakelt bijna 35 procent een carrier pre select aanbieder (automatisch bellen met andere provider zonder code) in. Waar KPN de markt voor vaste aansluitingen blijft domineren houdt Tele2 een stevig aandeel in de Carrier Pre Select markt met 77 procent. Kosten zijn nog altijd leidend als het gaat om switchgedrag. Dit kan op termijn een extra impuls geven aan gebruik van Carrier Preselect, alsmede een switch naar 'mobile only'.

Voicemail, toets bij bezet en nummerweergave zijn veel gebruikte diensten en veelal omzet genererend voor aanbieders. Nieuwere diensten als SMS via de vaste telefoonlijn en internet belbericht kennen nog een beperkt gebruik.