Google is opnieuw aangeklaagd voor het manipuleren van zoekresultaten waardoor concurrenten pas laat in de gevonden sites voorkomen. Ditmaal is het de Engelse interkaartenprovider Streetmap die de zoekgigant ervan beticht hun product 'moeilijk te vinden maakt', zo stelt het bedrijf in een verklaring.

"We moeten deze stap nemen in een poging om onze bedrijfsvoering te beschermen", aldus Kate Sutton, commercieel directeur van Streetmap.

"Daarnaast willen we ook aandacht te vragen voor degenen die, net als wij, eigen technologiegedreven bedrijven zijn begonnen, om er vervolgens achter te komen dat ze beschadigd worden door Googles cynische manipulatie van zoekresulaten."

Europese Commissie

Het is inmiddels de tweede vergelijkbare rechtszaak tegen Google. In juni 2012 eiste de Engelse prijsvergelijkingsite Foundem een vergoeding voor inkomstenderving door "anti-competitief gedrag van Google". Volgens Foundem werd het bedrijf oneerlijk gestraft door Google omdat het een concurrerende zoekmachine voor online shoppen aanbiedt.

De Europese Commissie heeft al sinds 2010 een onderzoek lopen met betrekking tot Google en klachten over machtsmisbruik. Om boetes te voorkomen liet Google afgelopen dinsdag weten dat het een aantal consessies zal doen. Welke dat zijn is nog niet zeker. Volgens geruchten zal Google haar eigen resultaten duidelijker zichtbaar maken middels eigen labels zodat meteen zichtbaar is wanneer de zoekgigant naar zichzelf linkt. Ook zouden adverteerders minder worden beperkt.

Google wilde verder niet ingaan op de aanklacht van Streetmap. Woordvoerder Tom Price stelt in een e-mail dat hij nog niet op de hoogte is van de zaak.