Pc-fabrikanten als HP, Acer en Asus en Windows-leverancier Microsoft hebben flinke klappen gekregen op de beurs nadat bleek dat de pc-markt in het eerste kwartaal ingestort is.

Donderdag maakte onderzoeksbureau IDC bekend dat het aantal verscheepte pc's in de eerste drie maanden van dit jaar met 13,9 procent gedaald is.

Dat is de grootste daling ooit en bovendien het vierde kwartaal op rij waarin het aantal verscheepte computers afnam. IDC legt een groot deel van 'schuld' bij Windows 8. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zou de markt doen verslechteren.

Vrijdag blijkt dat veel pc-fabrikanten en Microsoft zelf flinke klappen hebben moeten incasseren op de beurs. De koers van Microsoft eindigde bijna 5 procent lager en HP moest zelfs 6,5 procent inleveren. Ook Acer (-3,2 procent) en Asus (-5,5 procent) noteerde forse dalingen.

Oorzaak

De trend is tekenend voor de pc-markt. De verkoop van computers heeft te lijden onder de slechte economische omstandigheden en de grote populariteit van smartphones en tablets, waar consumenten veel geld aan uitgeven.

Bovendien ziet IDC ook Windows 8 als een oorzaak voor de teruglopende pc-markt. Computers met Windows 8 beschikken vaak over een touchscreen en daardoor zijn de apparaten fors geprijsd. Ook het ontbreken van de startknop en de 'radicale veranderingen' werden door IDC genoemd.