Het aantal banen in de film- en muziekindustrie in de Verenigde Staten is ondanks de geclaimde negatieve werking van downloaden toch gestegen. Eind december 2012 was er zelfs een recordaantal van ruim 400.000 mensen werkzaam in de branche. 

Dat meldt de financiële nieuwssite Zerohedge.com naar aanleiding van nieuwe cijfers van het Amerikaanse bureau voor werkstatieken BLS.

De stijging is opvallend omdat de vertegenwoordigers van de Amerikaanse film- en muziekindustrie, respectievelijk de MPAA en de RIAA, eerder claimden dat het 'illegaal' downloaden zou zorgen voor een forse afname van banen.

SOPA en PIPA

Zowel de MPAA als de RIAA gebruikten deze claims om steun te vinden voor de omstreden SOPA- (Stop Online Piracy Act) en PIPA-wet (Protect IP Act). Hiermee kunnen downloaders en websites hard gestraft worden met fikse boetes en het blokkeren van toegang tot binnen- en buitenlandse sites die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden.

Er werd felle kritiek geuit op de wetten door privacywaakhonden, internetactivisten en talloze websites en bedrijven waaronder Google omdat het volgens hen een vorm van internetcensuur is. Zelfs als sites niet expliciet 'illegale' content aanbieden maar dit bijvoorbeeld wel in een forum door een gebruiker gebeurt, kunnen die sites geblokkeerd worden.

De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde Lamar Smith die het wetsvoorstel indiende, trok deze begin vorig jaar weer in vanwege de kritiek. Toch is SOPA niet geheel van de baan. Smith wacht op bredere steun om de antipiraterijwet uiteindelijk toch weer in te dienen.