De virtuele valuta Bitcoin heeft donderdagavond en -nacht een vrije val gemaakt.

Donderdag bereikte de waarde van Bitcoin met 265 dollar een nieuwe recordhoogte. Daarna ging het echter snel.

Na een vrije val van enkele uren verloor de virtuele munt zo'n 60 procent van zijn waarde. Vrijdagochtend noteerde 1 Bitcoin nog slechts ongeveer 90 dollar.

In de afgelopen week was de waarde juist heel hard gestegen. In zeven dagen verdubbelde de waarde van 100 naar 200 dollar.

DDoS

Aan die stijging is nu dus voorlopig een eind gekomen. Wisseldienst Mt Gox was bovendien donderdagnacht en vrijdagochtend slachtoffer van een grote DDoS-aanval waarbij enorme hoeveelheden data naar de servers werden gestuurd. Als gevolg daarvan was de wisseldienst voor Bitcoins uren offline.

Bitcoin werd in 2009 bedacht als eerste puur elektronische valuta. Er is geen centrale Bitcoinbank, waardoor het geld ontraceerbaar is. Ook zijn er geen transactiekosten.

Hackers

Het nadeel van Bitcoins is dat gestolen of verloren geld niet kan worden teruggevonden. Daarom zijn de munt en de digitale portemonnees waar ze in worden bewaard populaire doelwitten voor hackers.

Bitcoins worden door middel van een complex computeralgoritme gegenereerd. Momenteel zijn er ruim 11 miljoen munten in omloop.