Google heft limiet voor verwijderen zoekresultaten op

Google heeft de limiet voor het aantal verzoeken tot het verwijderen van auteursrechtelijk beschermd materiaal opgeheven. Auteursrechthebbenden kunnen nu zo veel verzoeken indienen als ze willen.

Dat meldt Torrentfreak vrijdag.

Het opheffen van de limiet heeft afgelopen week geresulteerd in een record aantal verwijderde links. In totaal gaat het om 4,4 miljoen verwijzingen die Google heeft verwijderd.

Auteursrechthebbenden kunnen bij Google aankloppen als ze auteursrechtelijk beschermd materiaal ontdekken. Voorheen zat hier een limiet op, tot onvrede van filmmaatschappijen en andere auteursrechthebbenden. Bovendien geldt er ook een limiet voor het aantal geautomatiseerde verzoeken die kunnen worden ingediend.

De eerste limiet is dus opgeheven. Er kunnen zo veel verzoeken ingediend worden als de auteursrechthebbenden willen. Of dit ook structureel tot meer verwijderde links gaat leiden is niet duidelijk.

De tweede limiet is in het leven geroepen om te zorgen dat de systemen van Google niet verstoord raken. Bedrijven en organisaties kunnen via speciale software zoeken naar auteursrechtenschending en geautomatiseerd verzoeken indienen om links naar dit materiaal te verwijderen.

Misbruik

In februari liet Google nog aan NU.nl weten dat deze limiet simpelweg verhoogd kan worden als een bepaalde partij hier om vraagt. In dat geval ging het om Stichting Brein. Volgens Torrentfreak hebben ook de RIAA en de BPI, de belangenorganisaties van de Amerikaanse en Britse muziekindustrie, een verhoogd limiet.

Een tijd geleden gaf de zoekgigant nog aan dat het hoge aantal verzoeken tot verwijdering mogelijk ook nadelige gevolgen heeft. Zo zouden per ongeluk links naar pagina's die geen auteursrechten schenden verwijderd kunnen worden. "We blijven ons best doen om fouten en misbruik op te merken zodat we niet per ongeluk verkeerde links verwijderen", belooft Google nu aan Torrentfreak.

Lees meer over:
Tip de redactie