'Google doet concessies aan EU om boete te voorkomen'

Google heeft een aantal concessies gedaan aan de Europese Unie om een boete voor machtsmisbruik te voorkomen.

Dat meldt persbureau Reuters. Wat Google precies wil veranderen aan de zoekmachine is nog onduidelijk.

Google wordt sinds november 2010 onderzocht door de Europese Commissie omdat het zoekresultaten van concurrenten lager zou hebben geplaatst dan de eigen diensten.

Ook de advertenties van concurrenten zouden een lagere 'kwaliteitsscore' krijgen, waardoor deze duurder zouden zijn. Bovendien zouden adverteerders worden verboden om advertenties op concurrerende websites te plaatsen.

Labels

Mededingingswoordvoerder Antoine Colombani van de Europese Commissie zegt tegenover Reuters dat Google in de afgelopen weken formeel heeft gehoord welke zorgen de Commissie nog heeft over de zoekgigant. Google heeft daar inmiddels op gereageerd, na discussies met de mededingingsautoriteit.

Volgens eerdere geruchten zou Google de eigen diensten een speciaal label willen geven in de zoekresultaten, zodat duidelijk is wanneer het bedrijf naar zichzelf linkt. Ook zouden adverteerders minder worden beperkt.

De Commissie zal in de komende tijd feedback vragen van concurrenten van Google over de voorstellen van het bedrijf. Op basis daarvan bepaalt de Europese Commissie of de voorstellen worden geaccepteerd zonder dat een boete hoeft te worden betaald.

Lees meer over:
Tip de redactie