D66 wil van staatssecretaris Wilma Mansveld (Luchtvaart) weten of het echt mogelijk is om van een afstand de elektronische systemen van een vliegtuig te hacken. 

"Mansveld moet uitleg geven hoe het met de beveiliging van onze vliegtuigsystemen is gesteld", stelt Kamerlid Wassila Hachchi donderdag. Ze gaat Kamervragen stellen.

Een Spaanse wetenschapper claimt dat hij vanaf de grond de automatische piloot van een vliegtuig kan overnemen. Ook zou de onderzoeker het vliegtuig van buitenaf kunnen laten crashen.

Dat komt omdat gebruikt wordt gemaakt van oude software en oude beveiligingssystemen. "Het is onbegrijpelijk dat in deze tijd waarin de technologie van vandaag al oud is, in de luchtvaart wordt gewerkt met systemen die 40 jaar oud zijn'', vindt Hachchi.

Verbeteren

De Europese luchtvaartorganisatie EASA zou ondertussen werken aan het verbeteren van het huidige systeem. "Maar die worden pas binnen 20 jaar uitgerold'', stelt Hachchi.

"Dus wat het kabinet eraan gaat doen om ervoor te zorgen dat in Europa sneller nieuwe programma’s gaan draaien? Nederland heeft een van de drukste luchthavens ter wereld, met onze veiligheid in de lucht moet niet gesjoemeld worden.”