De autoriteiten in Litouwen gebruiken Google Maps om belastingontduiking op te sporen. Via de kaartdienst van Google zijn inmiddels al 100 huiseigenaren en 30 aannemers aangemerkt als belastingontduiker.

Door via Google Maps door diverse steden te 'rijden', kunnen belastinginspecteur zien waar gebouwen neergezet zijn terwijl daar geen vergunning voor is. Ook kan via Maps de verkoop van grond in de gaten worden gehouden.

Darius Buta, woordvoerder van de belastingdienst in Litouwen, laat aan AP weten dat Google Maps de overheid veel tijd bespaart. "Onze inspecteurs bekijken verdachte gebouwen op internet en als een overtreding waarschijnlijk is, brengen ze een bezoek. Dat bespaart ons een hoop tijd en kosten", aldus Buta.

De grootste vangst die Litouwen dankzij Google Maps gedaan heeft is een koppel dat de verkoop van gebouwen niet had opgegeven en zo omgerekend 70.000 euro aan belasting ontdoken had.

Andere landen

Internetdiensten worden steeds vaker ingezet door autoriteiten. Volgens AP worden Facebook en Twitter in de Verenigde Staten gebruikt om belastingaangiften te controleren. In Groot-Brittannië speurt speciale software veilingsites af naar niet opgegeven verkopen.

De Griekse overheid maakte onlangs nog bekend online satellietbeelden te gebruiken om in rijke buurten te zoeken naar zwembaden die zonder vergunning aangelegd zijn.