De Europese Unie wil dat overheden meer data beschikbaar maken voor iedereen. 

De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel aangenomen waarin staat dat Europese overheden zo veel mogelijk data gratis beschikbaar moeten stellen aan alle Europese burgers. Deze data moet vervolgens ook gratis kunnen worden hergebruikt.

Ook bibliotheken, musea en archieven zouden onder de nieuwe regels vallen en data publiekelijk beschikbaar moeten maken.

Volgens de commissie hebben veel mensen nog moeite om data van overheden te bemachtigen, onder meer omdat dat soms veel geld kost of omdat er onduidelijke regels zijn voor het opvragen van gegevens.

Signaal

"We sturen vandaag een krachtig signaal aan overheden. Je data is meer waard als je het weggeeft", aldus Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).

"Belastingbetalers hebben al voor deze informatie betaald. Het minste dat we kunnen doen is het teruggeven aan diegenen die het op nieuwe manieren willen gebruiken, op manieren die mensen helpen en banen en groei creëren."

De Europese Commissie voorspelt dat het openbaar maken van overheidsdata de Europese economie 40 miljard euro zou kunnen opleveren. De nu nog niet beschikbare data noemt de Commissie 'een goudmijn van ongerealiseerd economisch potentieel'.

De Commissie zegt zelf het goede voorbeeld te geven door de eigen data openbaar te maken. Het Europees Parlement moet in de komende weken nog stemmen over het voorstel.