'Banken nemen voldoende maatregelen tegen cyberaanvallen'

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de indruk dat banken adequaat maatregelen nemen om DDoS-aanvallen zoveel mogelijk te voorkomen en snel te kunnen verhelpen. 

Dat liet een woordvoerder van de toezichthouder woensdag weten.

ING is de afgelopen dagen herhaaldelijk het slachtoffer geworden van cyberaanvallen, waardoor verschillende onlinebanksystemen soms niet beschikbaar zijn. In het hele Nederlandse bankenlandschap is nu volgens DNB daarom een verhoogde waakzaamheid van kracht.

"De Nederlandsche Bank ziet er op toe. Wij blijven alle factoren goed monitoren en staan in nauw contact met alle betrokken partijen'', benadrukt een woordvoerder van DNB. Hij wijst er verder op dat de cyberaanvallen door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCCS) en het Openbaar Ministerie worden onderzocht.

20 minuten

Het NCSC reageert zelf ook positief op de maatregelen die ING neemt tegen cyberaanvallen, zegt een woordvoerster. "Het internetbankieren lag vorige week uren plat en nu nog maar gedurende korte tijd", zegt ze in reactie op de storing van ongeveer 20 minuten die woensdagochtend werd veroorzaakt door de derde DDoS-aanval op de bank in korte tijd.

Bij een zogenoemde DDoS-aanval wordt een grote hoeveelheid verkeer naar bepaalde servers gestuurd, waardoor die tijdelijk onbereikbaar kunnen raken.

Volgens het NCSC is er een heel pakket aan maatregelen te treffen tegen de aanvallen. "Je kunt je wel degelijk weren tegen aanvallen en dat is wat de ING nu heeft gedaan. Het grote probleem is dat ING om de zoveel tijd onder vuur komt te liggen.''

Weerbaar

De woordvoerder zegt dat dit niet betekent dat mensen moeten wennen aan storingen bij internetbankieren door cyberaanvallen. "Bedrijven moeten hier weerbaar tegen worden, waarmee ik niet wil insinueren dat de ING niet weerbaar is.''

Tot nog toe is er niemand opgepakt voor de aanvallen, zei een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). De woordvoerster van het NCSC zei niet te weten of de aanvallen mogelijk het werk zijn van zogenoemde copycats, mensen die elkaar na-apen. "De politie heeft de zaak in onderzoek. Ik weet het niet en het is niet aan ons om daar iets over te zeggen", zei ze.

Er bestaan verschillende soorten DDoS-aanvallen. Het is mogelijk dat criminelen met een bepaalde DDoS-aanvallen gegevens in handen krijgen. Dat hangt onder meer af van hoe ver zij de systemen weten binnen te dringen, vertelde de woordvoerster.

Wat is een DDoS-aanval?

Lees meer over:
Tip de redactie