'Identiteitsdiefstal moet strafbaar worden'

Het stelen van een identiteit moet strafbaar worden gesteld. Daarvoor zal de VVD woensdag pleiten. Coalitiepartner PvdA 'kan die lijn goed volgen'.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over identiteitskwesties. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zegt verbaasd te zijn dat het nog niet strafbaar is als iemand zich voor iemand anders uitgeeft.

"Als bijvoorbeeld je pinpas wordt gestolen en daarmee wordt gepind, is het wel strafbaar dat er geld wordt gestolen, maar niet dat je net doet alsof je iemand anders bent."

"Zeker nu steeds meer via internet gaat en je gegevens in veel systemen terecht komen, kan iemand je hele identiteit stelen en zie dan maar eens te bewijzen dat jij daar niet achter zit."

Fraude

Volgens de VVD'er loopt het aantal gevallen identiteitsfraude inmiddels jaarlijks in de honderdduizenden.

"Eerder moest justitie dan telkens ook een andere strafbare daad, zoals diefstal, hebben om iemand veroordeeld te krijgen."

"Maar inmiddels leven we niet meer in de tijd van zegellak en griffelpen en verdient dit probleem ook concrete aanpak."

Lijn

PvdA'er Astrid Oosenbrug zegt 'heel benieuwd' te zijn naar wat Dijkhoff precies voorstelt woensdagmiddag.

"Ik kan de lijn die hij inzet heel goed volgen", aldus Oosenbrug. "Ik ken zelf een geval van een student die ermee te maken kreeg dat iemand uit haar naam mails stuurde, en zo zelfs uiteindelijk met bedreigingen te kampen kreeg."

"Het is een nieuwe samenleving, en het is soms nog heel erg lastig om daar goed op in te spelen.

BSN

Zelf wil Oosenbrug voorstellen om het burgerservicenummer (BSN) van zelfstandigen niet meer verplicht openbaar te maken via bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel.

"Werkgevers willen nog weleens het BSN van degene die ze hebben ingehuurd ten onrechte doorgeven aan de belastingdienst om daar belasting te innen. Dan is het weer een heel verhaal om uit te leggen dat de fiscus niet bij jou moet zijn."

"Dit soort zaken moet gewoon goed geregeld worden."

Lees meer over:
Tip de redactie