Microsoft heeft een nieuwe aanval geopend op Google en vraagt zich hardop af of de zoekgigant wel te vertrouwen is aangezien ze informatie aan app-ontwikkelaars doorsturen.

Dat blijkt uit twee nieuwe video's die Microsoft gepubliceerd heeft.

Het bedrijf achter onder meer Windows en Windows Phone startte in februari een campagne met de naam Scroogled. Daarbij worden gebruikers zowel offline als online gewaarschuwd voor 'de gevaren' van Google-diensten.

Na Gmail en Google Shopping is nu applicatiewinkel Google Play voor Android aan de beurt. In de twee video's die online gezet zijn, legt Microsoft uit dat Google informatie naar app-ontwikkelaars doorstuurt zonder daar duidelijk voor te waarschuwen.

De zoekgigant geeft een app-ontwikkelaar toegang tot de naam en het e-mailadres van een gebruiker en de buurt waarin deze gebruiker woont. Dat gebeurt overigens alleen als een app gekocht wordt.

'Niet vertrouwen'

"Als je hun applicatiewinkel niet kan vertrouwen, kan je ze misschien wel helemaal niet vertrouwen", aldus Microsoft. Het bedrijf suggereert uiteraard het gebruik van het mobiele besturingssysteem Windows Phone waarbij deze gegevens niet doorgestuurd worden.

De nieuwe aanval komt een dag nadat Microsoft met 16 andere bedrijven een officiële klacht heeft ingediend tegen Google vanwege machtsmisbruik in Android. De bedrijven stellen in de klacht aan de Europese Commissie dat Google eigen apps voortrekt in het mobiele besturingssysteem en dat er bovendien sprake is van oneerlijke concurrentie met andere mobiele besturingssystemen.