
Wederom DDos-aanval bij ING
Dat bevestigt een woordvoerder van de bank tegenover NU.nl.
Als gevolg van de aanval was internetbankieren en mobiel bankieren ongeveer 20 minuten niet mogelijk. Ook Ideal was beperkt beschikbaar.
Tijdens een DDoS-aanval worden de servers bestookt met een grote hoeveelheid data. Dat kan zorgen voor overbelasting waardoor diensten niet meer beschikbaar zijn.
Verkeer scheiden
ING laat over de aanval van dinsdagavond weten: "Dit ongewenste dataverkeer wordt tegengehouden door de firewall. Op het moment dat het ongewenst dataverkeer extreem groot wordt, is de firewall zo druk met het tegenhouden van dit ongewenste verkeer dat ook de gewenste bezoekers er niet meer doorheen komen."
"We hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen, waardoor we nu sneller het goede en het slechte verkeer kunnen scheiden. Dinsdagavond heeft dat effect gehad'', zegt Marc Smulders van ING. Hij wil uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen om welke maatregelen het gaat.
Justitie
Justitie neemt de zaak hoog op. Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het team High Tech Crime van de politie onder gezag van het landelijk parket. Ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt de zaak.
Minister Dijsselbloem van Financiën uitte dinsdag nog zijn bezorgdheid over de aanvallen.
Eerdere storingen
Dinsdagochtend werd er ook al een storing geconstateerd. De storing was het gevolg van werkzaamheden om problemen in de dienstverlening te voorkomen. Een woordvoerder erkende later dat het systeem toch 'niet stabiel genoeg' bleek.
Afgelopen woensdag gaf ING bij veel mensen het verkeerde saldo weer, wat leidde tot grote onrust. Vrijdag werd de bank getroffen door een cyberaanval, waardoor internetbankieren lange tijd niet mogelijk was.