Kamer wil experts horen over storingen banken

De Tweede Kamer moet met experts gaan praten over de storingen en cyberaanvallen in het online betalingsverkeer van de afgelopen dagen.

De gesprekken moeten de Kamerleden inzicht geven in hoe de veiligheid en beschikbaarheid van digitaal geld is gewaarborgd.

PvdA, CDA en SP hebben dat plan dinsdag gelanceerd. Ze willen ook weten wat de precieze oorzaken zijn van de storingen en hoe de informatievoorziening over storingen verbeterd kan worden. De conclusies willen ze bespreken met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

De drie fracties willen onder meer individuele banken, de Nederlandse Vereniging van Banken, De Nederlandsche Bank en de Auroriteit Financiële Markten (AFM) uitnodigen.

Nationale veiligheid

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt dat cyberaanvallen, zoals de DDoS-aanval van vrijdag op ING en iDeal, een zaak van nationale veiligheid zijn. Daarom moeten banken, de overheid en de toezichthouder samen met een communicatieprotocol komen. Dat liet een woordvoerder van de NVB dinsdag weten.

Volgens de vereniging vinden dit soort aanvallen niet alleen plaats bij banken, maar bijvoorbeeld ook bij De Telegraaf en de overheid. De NVB reageerde op kritiek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die verweet de NVB juist dat de communicatie ondermaats was.

Onterecht

Die kritiek is onterecht, vindt de bankenvereniging. Er is dinsdagmiddag met de AFM gesproken over de kritiek, liet de woordvoerder weten. ''Communicatie kan altijd beter. Maar zoals bij de storing van vrijdag duurt het even om met verschillende banken te concluderen dat het om een DDoS-aanval gaat. Toen dat duidelijk was, hebben we dat open gecommuniceerd.''

Lees meer over:
Tip de redactie