'Cyberaanvallen van China op VS schaden reputatie China'

Een hoge overheidsfunctionaris van de VS denkt dat de slechte reputatie door hacken investeerders China doet vermijden.

Het grote aantal cyberaanvallen vanuit China kweekt wantrouwen in zowel de Amerikaanse overheid als binnen het bedrijfsleven. Dat zegt Robert Hormats, ondersecretaris van economische groei, energie en milieu, tegen persbureau Reuters. Hormats sprak op een forum over zakelijke internetverhoudingen tussen de VS en China.

China wordt al langer door de VS van grootschalige cyberaanvallen beschuldigd. Het land heeft de aantijgingen al meermaals afgedaan als ongegrond. In februari suggereerde Amerikaans onderzoek nog dat een reeks recente cyberaanvallen van een specifieke Chinese locatie afkomstig was. Ook dat nieuws is door China ontkend.

Zorgelijk

Hormats denkt dat de verdenkingen van hacken ontmoedigend zijn voor investeerders die anders wel gewoon in China zouden investeren. "De cyberaanvallen zijn vooral zorgelijk omdat ze de laatste tijd meer zichtbaar zijn geworden", zegt Hormats.

"Dat ondermijnt het vertrouwen van mensen die anders gewoon in China zouden investeren." Hormats vindt dat China en de VS een dialoog moeten houden over het probleem, maar alleen als dat tot een oplossing leidt.

Niet militariseren

China reageerde eerder tijdens het forum ook al op de kwestie, bij monde van de Chinese vice-minister van internet Qian Xiaoqian. Volgens Xiaoqian zou China geen misbruik van internet maken en zouden landen elkaar niet via internet moeten aanvallen.

Ook zei Xiaoqian dat China in januari en februari meer dan 6,600 keer is aangevallen door 'overzeese computers'. "We zouden internet niet moeten militariseren", zegt Xiaoqian. "Zulke aanvallen overtreden de rechten van andere landen en morele normen."

Zowel Chinese als Amerikaanse sprekers op het forum drongen aan op een dialoog tussen de twee landen.

Lees meer over:
Tip de redactie