Facebook wil gebruikers mogelijk laten betalen voor het versturen van berichten naar personen met wie zij niet bevriend zijn. Bijvoorbeeld berichten naar beroemdheden gaan dan geld kosten.

Een dergelijke test loopt al sinds december in de Verenigde Staten (VS) en is nu uitgebreid naar 36 landen. Of Nederland daar ook bij hoort is niet bekend.

Tegenover the Guardian erkent Facebook dat een dergelijke functionaliteit getest wordt, maar dat het nog niet zeker is of het uiteindelijk op het hele sociale netwerk wordt doorgevoerd. De test zou nog erg kleinschalig zijn.

Het beperkte percentage gebruikers dat al moet betalen voor berichten naar niet-vrienden moeten daarvoor een bedrag betalen dat in het Verenigde Koninkrijk tussen de 0,71 en 10,68 pond ligt. Omgerekend is dat zo'n 0,83 tot 12,55 euro.

De lage prijs geldt voor mensen die niet zo bekend zijn en de hoogste prijs moet betaald worden voor berichten aan grote beroemdheden met veel vrienden. Het betalen voor deze berichten is voor Facebook een manier om spam terug te dringen en biedt extra mogelijkheden om toch berichten te sturen zonder vriendschap.