De ING doet aangifte van de massale cyberaanval op het online betalingssysteem van de bank.

Een zegsman van de de bank bevestigt tegenover NU.nl dat de bank aangifte doet. "Dat is eigenlijk standaard voor ons", stelt hij. Ook bij pogingen om klanten op te lichten wordt er aangifte gedaan.

Currence, het bedrijf achter Ideal, kon zaterdag nog niet zeggen of ze ook aangifte gaat doen. ''Ideal is gebaseerd op het internetbankieren van de banken die het aanbieden. We moeten eerst uitzoeken of aangifte wel kan'', liet een woordvoerster weten.

Het Team High Tech Crime (THTC) van de politie start in opdracht van het Openbaar Minsterie een onderzoek naar de aanval, waardoor Ideal en de website van ING plat kwamen te liggen. Het Nationaal Cyber Security Centrum poogt de servers die achter de aanval zaten offline te krijgen en ondersteunt getroffen banken.

ING zei zaterdag te vrezen dat oplichters misbruik van de ontstane situatie zullen maken, door frauduleuze e-mails te versturen.

Ideal

Veel mensen hebben zaterdagochtend nog problemen met Ideal-transacties van ING. De bank wordt niet meer aangevallen, maar de problemen worden mogelijk veroorzaakt door voorzorgsmaatregelen die de bank neemt tegen verdere aanvallen.

Betalingen met Ideal via ING kunnen zaterdag 'in beperkte mate' worden verwerkt, zegt een woordvoerder van de bank.

Ook de website en app van ING zijn soms moeilijk bereikbaar. De bank zegt te werken aan een oplossing voor de problemen. Bij andere banken die vrijdag last hadden van een storing lijken de problemen grotendeels te zijn opgelost.

Ondersteuning

Het NCSC zegt momenteel vooral druk te zijn met het ondersteunen van banken. Een deel van de aanvallen komt vanuit het buitenland. Daarom wordt er samengewerkt met buitenlandse autoriteiten om de servers waar de aanvallen vandaan kwamen, van het internet te halen.

De woordvoerder wil niet zeggen welke landen het betreft. "Het is niet zo dat er een aanval vanuit een bepaald land wordt gedaan", stelt de zegsman. Omdat het kritieke infrastructuur betreft heeft het NCSC een rol in het oplossen van het incident.

Ook de AIVD helpt via het NCSC mee met het incident, maar een zegsvrouw stelt dat er geen los onderzoek door de dienst wordt gestart.

ING waarschuwt dat er een grote kans is dat oplichters gaan proberen misbruik van de situatie te maken. Het advies is dan ook om geen gehoor aan e-mails te geven. "Banken zullen nooit per e-mail om persoonlijke gegevens vragen", stelt het bedrijf.

DDos-aanval

ING en Ideal werden vrijdag bestookt met een grote hoeveelheid internetverkeer, een zogenoemde DDoS-aanval.

De Nederlandse Vereniging van Banken zei dat er geen sprake was van een hack en dat vertrouwelijke klantgegevens niet in het geding zijn geweest. 

'Rotsituatie'

Minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) sprak zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed van een 'rotsituatie'. Volgens hem hebben de overheid en het bedrijfsleven de risico's voor aanvallen en storingen al lange tijd in de gaten maar heeft dat nog weinig heeft opgeleverd.

"We blijven kwetsbaar", zei hij daarover. "Blijkbaar moet nog veel geleerd worden op dit gebied."

Blok benadrukte dat bij de overheid hard wordt gewerkt aan een aanpak van dergelijke cybercriminaliteit maar dat het niet direct een zaak voor de overheid is. Eerst moeten de betrokken banken naar de problemen kijken, vindt hij. Blok zei verder bezorgd te zijn.

Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), noemde de problemen een 'wake-upcall' voor de overheid en de banken.

'Niet voorbij'

De kans dat banken nogmaals het slachtoffer worden van cybercriminelen is volgens voormalig commandant der strijdkrachten Dick Berlijn groot. Hij zei zaterdagochtend op Radio 1 dat er rekening moet worden gehouden dat een online aanval vaker kan gebeuren.

"Ik heb absoluut niet de indruk dat het nu voorbij is", aldus Berlijn, tegenwoordig actief als cybercrime-adviseur bij Deloitte.

Volgens hem laat de aanval zien dat 'we moeten blijven werken aan onze kennis op dit gebied'. "Het gat tussen criminelen en onze experts wordt steeds groter. We moeten aan die achterstand werken."