UPC gaat klanten die bovengemiddeld downloaden toch niet afsluiten van internet of hun snelheid flink beperken. De provider heeft na ophef de algemene voorwaarden aangepast.

Dat laat de provider weten aan NU.nl.

Donderdag ontstond onduidelijkheid over de voorwaarden van UPC omdat de provider in de voorwaarden schrijft dat als een klant vijf keer meer dan gemiddeld aan internet gebruikt er maatregelen genomen kunnen worden.

Een zogeheten fair use policy geldt ook bij andere Nederlandse providers, maar is niet zo streng vastgesteld. Een gemiddeld verbruik gaf UPC overigens niet.

Hinder

"Met de fair use policy willen wij voorkomen dat het netwerk en de klanten hinder ondervinden van excessief dataverbruik", legt Ronald Sutmuller, woordvoerder van UPC, tegenover NU.nl uit. "Wat we in de fup hadden staan was dat we klanten die vijf keer meer dan gemiddeld verbruikten, zouden aanspreken."

Het bedrijf wilde met die beschrijving aangeven dat het beleid alleen in zeer uitzonderlijke gevallen geldt. "We constateren nu dat deze formulering leidt tot onduidelijkheid. We hebben daarom de formulering iets aangepast", aldus Sutmuller.

Excessief

In de voorwaarden staat nu geen specifieke limiet meer vermeldt. UPC heeft het alleen nog over 'excessief en/of oneigenlijk gebruik van de internetdiensten' waardoor andere gebruikers overlast ondervinden.

Mocht die situatie zich voordoen kan UPC extra geld vragen, de internetsnelheid verlagen en 'eventuele andere wettelijk toegestane maatregelen' toepassen. Of het (tijdelijk) afsluiten van de internetverbinding daaronder valt, is niet duidelijk.