Het Nederlandse internetbedrijf iWink is deels in het gelijk gesteld in een strijd met Apple om het gebruik van de naam iWebhosting.

Dat laat iWink donderdag weten aan NU.nl na een uitspraak van het Benelux Merkenbureau.

In 2011 eiste Apple van iWink dat het bedrijf zou stoppen met het gebruik van de naam iWebhosting. Apple heeft zelf een softwarepakket met de naam iWeb. De namen van beide producten zouden voor verwarring kunnen zorgen.

iWink stelt echter dat het de naam al sinds 2004 hanteert voor de dienst waarmee klanten hun websites kunnen hosten. iWeb van Apple is pas sinds 2007 op de markt. Het merk iWebhosting werd echter pas in 2010 ingediend. Het Benelux Merkenbureau doet nu na twee jaar uitspraak.

Verwarring

De organisatie geeft aan dat de namen iWebhosting en iWeb wel overeenkomsten hebben die tot verwarring kunnen leiden, maar dat het geen overeenkomstige diensten zijn. Omdat er verschillen zijn mogen beide namen gebruikt worden.

Het Benelux Merkenbureau heeft iWebhosting dan ook als merknaam opgenomen, maar niet in alle aangevraagde rubrieken. Apple kan de naam iWeb dus ook blijven gebruiken. De software wordt overigens sinds 2012 al niet meer gebruikt door de komst van iCloud.

iWink

Ook iWink maakt geen gebruik meer van de naam iWebhosting. "De uitspraak heeft voor ons veel te lang geduurd. Door een dergelijk lange procedure word je als klein bedrijf genoodzaakt andere stappen te ondernemen", aldus directeur Jurriaan Wentink.

"De onzekerheid of we met de merknaam verder konden heeft ons begin 2012 doen besluiten een deel van de activiteiten aan te bieden onder de naam Kirra. De uitspraak is voor ons dus een beetje mosterd na de maaltijd."

iWink zal de naam iWebhosting op termijn helemaal niet meer gebruiken.