UPC introduceert een 'fair use policy' voor klanten die vast internet afnemen.

Bij klanten die bovengemiddeld veel downloaden, kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. Ook kan de internetsnelheid worden beperkt.

Dat schrijft de provider op het forum Chelloo. De fair use policy geldt alleen voor nieuwe klanten en bestaande klanten die vanaf 3 april hun abonnement verlengen of wijzigen.

De fair use policy houdt in dat maatregelen kunnen worden genomen als gebruikers meer dan vijf keer zo veel downloaden als gemiddeld. Hoe hoog het gemiddelde ligt, wil woordvoerder Ronald Sutmuller van UPC niet zeggen, omdat dit een 'dynamische' hoeveelheid is.

Excessen

Sutmuller benadrukt tegenover NU.nl dat het bedrijf alleen extreem excessief gebruik wil aanpakken. "Iedereen kan nu en in de toekomst gewoon lekker internetten op echte excessen na."

Hij zegt met de fair use policy enkel de 'spelregels' van UPC te willen verduidelijken. "Het speelveld is echt oneindig groot." Hij zegt dat de provider geen specifieke gebruikers op het oog heeft die worden aangepakt.

Waarschuwing

Gebruikers die excessief veel downloaden, krijgen eerst een waarschuwing. Als het gebruik daarna niet wordt verminderd, kunnen maatregelen worden genomen.

Ook enkele andere Nederlandse providers, zoals Ziggo en Telfort, hanteren een fair use policy. Bij die providers wordt echter geen duidelijke limiet geplaatst op het internetgebruik.

Beide providers zeggen klanten pas te zullen bestraffen als overmatig internetgebruik zorgt voor overlast bij andere klanten.

UPC introduceerde woensdag nieuwe abonnementen met een maximumsnelheid van 200 Mbps. Op al deze abonnementen zal de fair use policy van kracht zijn.