Na een recente aanval op Bitcoin-wisseldienst Bitcoin Central is woensdag ook de 'Bitcoinportemonnee' Instawallet gehackt.

Op de site schrijft de dienst dat deze 'voor onbepaalde tijd' is gesloten, totdat een nieuw systeem wordt ontwikkeld.

Bij Instawallet konden mensen hun Bitcoins onderbrengen op een digitale rekening. In februari werd al gewaarschuwd dat de dienst niet erg veilig was, omdat enkel een unieke URL nodig was om toegang te krijgen tot een rekening.

"Er is frauduleus toegang geweest tot onze database. Vanwege de aard van Instawallet is het onmogelijk om de dienst in huidige staat te heropenen", schrijft Instawallet op de site.

Vergoeding

De dienst zegt mensen die minder dan 50 Bitcoins (ruim 5000 dollar) in hun account hebben, te zullen vergoeden. Mensen met een hoger saldo zullen per geval worden behandeld. Hoeveel geld precies is verdwenen, is onduidelijk.

Bitcoin is een puur digitale valuta, zonder centraal systeem. Daarom zijn gestolen of verloren Bitcoins over het algemeen niet terug te vinden.

Ddos-aanval

Woensdagavond meldde ook wisseldienst Mt. Gox dat het werd aangevallen door hackers, die een 'distributed denial of service'-aanval (Ddos) uitvoerden.

De koers van de Bitcoin daalde woensdagnacht licht. Dinsdag brak deze voor het eerst door de grens van 100 dollar heen.

Woensdag steeg dit tot de nieuwe recordhoogte van 140 dollar, maar daalde binnen enkele uren weer naar 117 dollar. Donderdagochtend is een Bitcoin ongeveer 130 dollar waard.