Mozilla, het bedrijf achter browser Firefox, en Samsung werken samen om browsers in de toekomst sneller en betrouwbaarder te maken. Daarvoor wordt een compleet nieuwe browserengine gebouwd.

De twee bedrijven werken dus niet samen aan een nieuwe browser, maar aan de motor die browsers moet aandrijven.

De zogeheten browserengine heeft de naam Servo en moet meer gaan profiteren van toekomstige hardwareverbeteringen in telefoons. Bijvoorbeeld de beschikbaarheid van processors met meer kernen is een onderdeel waar Mozilla en Samsung zich op richten.

Telefoons zijn nu over het algemeen uitgerust met een chip met vier kernen. Samsung rust een deel van de nieuwe Galaxy S4-exemplaren echter uit met een processor met acht kernen. Dit betekent dat deze kernen de taken kunnen verdelen zodat alles sneller en energiezuiniger gebeurt.

Veel applicaties en ook browsers maken nog niet optimaal gebruik van de hoeveelheid aan kernen.

Veiligheid

Naast een snellere ervaring willen Mozilla en Samsung ook meer veiligheid bieden. Dat gebeurt door het gebruik van de eigen programmeertaal Rust van Mozilla. "Het is een poging de webbrowser vanaf de grond af op te bouwen gebaseerd op moderne hardware. Oude aannames moeten heroverwogen worden", aldus de organisatie in een blog.

Het project is al jaren in ontwikkeling en de afgelopen maanden heeft Samsung geholpen de browserengine beschikbaar te maken voor het mobiele besturingssysteem Android en apparaten met mobiele chips. Ontwikkelaars kunnen nu in beperkte mate met de techniek aan de slag. Wanneer consumenten de voordelen van Servo moeten gaan merken is niet bekend.

Mozilla schrijft alleen: "Het project betekent dat we de oorzaken van beveiligingslekken aanpakken terwijl we een platform ontwerpen dat voor de volle 100 procent van de prestaties van de hardware van morgen kan profiteren en zo zorgen voor nieuwe en betere ervaringen op het web."

Concurrentie

Servo is vooralsnog dus geen nieuwe browser, maar moet gezien worden als concurrent van Webkit. Dat is de browserengine waar Apple en Google gebruik van maken in de browsers Safari en Chrome. Mozilla gebruikt voor Firefox het eigen Gecko dat sinds 1997 bestaat.

Google heeft woensdag bekendgemaakt dat het binnenkort overstapt op een eigen afsplitsing van Webkit, met de naam Blink. Dat meldt Ars Technica.

Het bedrijf zegt dat het delen van de Webkit-code met anderen niet meer genoeg oplevert. Het zou daarom beter zijn voor het bedrijf om een eigen browserengine te maken.