De diefstal van gegevens van allerlei bedrijven en overheden door het botnet Pobelka, vormt geen acuut gevaar voor de nationale veiligheid. 

Evenmin bestaat het risico dat de getroffen instellingen nu kunnen worden platgelegd. Maar de informatie die de criminelen met de cyberaanval in handen kregen, kunnen zij mogelijk wel gebruiken bij eventuele toekomstige aanvallen.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, het Openbaar Ministerie, de politie en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) hebben gedaan naar het zogenoemde Pobelka-botnet.

Het NCSC waarschuwde in december voor het botnet. Dat verzamelde op besmette computers tekstbestanden, inlognamen, wachtwoorden en bijvoorbeeld ook certificaten om te kunnen internetbankieren.

Maatregelen

Volgens het NCSC was het Pobelka-botnet vooral gericht op het manipuleren van financiële transacties bij internetbankieren.

Hoewel er geen acuut risico is voor de nationale veiligheid, worden er wel maatregelen getroffen. Daarvoor komen op korte termijn zowel publieke als private partijen bij elkaar om de bestrijding beter op elkaar af te stemmen.