De kans dat HP de print- en pc-afdeling weer winstgevend kan maken is kleiner dan investeerders inschatten. Goldman Sachs besloot daarom de status van HP te verlagen naar 'verkopen', waarna de koers inzakte.

De Amerikaanse zakenbank geeft investeerders adviezen over diverse bedrijven en hanteerde voorheen de status 'neutraal' voor HP.

Dinsdagavond (Nederlandse tijd) adviseerde Goldman echter om aandelen van HP te verkopen. De echte waarde zou liggen op 16 dollar per aandeel terwijl dat nu op 22 dollar ligt. Dat is al inclusief een forse daling van ruim 5 procent die genoteerd werd na sluiting van de beurs.

Goldman stelt dat investeerders het mogelijke succes van HP overschatten. Het bedrijf is bezig met een reorganisatie om de pc-afdeling weer winstgevend te maken. De wereldwijd kwakkelende pc-markt zorgt voor verlies bij HP.

Bovendien wilde de vorige CEO van het bedrijf de gehele pc-afdeling afstoten. Na zijn aftreden, probeert huidig CEO Meg Whitman de divisie weer op de rails te krijgen. Goldman stelt dat het verwacht dat er de komende kwartalen nog steeds een neerwaartse spiraal te zien zal zijn.