Zes Europese privacywaakhonden starten opnieuw een onderzoek naar Google, omdat het bedrijf de privacy van gebruikers mogelijk onvoldoende waarborgt.

Ook het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) start een nationaal onderzoek, bevestigt woordvoerder Lysette Rutgers tegenover NU.nl.

In maart 2012 introduceerde Google een nieuw privacybeleid, waardoor gegevens van verschillende Google-diensten makkelijker onderling konden worden gedeeld. 

Naar aanleiding van de wijziging startten de Europese toezichthouders, verenigd in de Artikel 29 Werkgroep, een gezamenlijk onderzoek. In oktober gaven de waakhonden Google vier maanden om veranderingen door te voeren, maar dat is niet gebeurd.

Maatregelen

"De analyse van de Artikel 29 Werkgroep is afgerond. Het is nu aan elke nationale databeschermingsautoriteit om verdere onderzoeken uit te voeren, met een blik op de nationale en Europese wetten", schrijft de Franse waakhond CNIL op zijn website.

In maart hebben zes toezichthouders een hoorzitting gehouden met Google. Na die zitting hebben de aanwezige toezichthouders geconcludeerd dat Google geen stappen heeft genomen om aan de Europese privacyrichtlijn te voldoen, zegt Rutgers.

"Dus wij gaan een nationaal onderzoek starten om het beleid te toetsen aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens."

Nationale wet

Ook toezichthouders in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië zullen opnieuw kijken of het beleid van Google voldoet aan de nationale wetten.

Google zegt de Europese wet te respecteren en samen te blijven werken met privacytoezichthouders.

Maandag werd bekend dat het hoofd van de privacyafdeling van Google, Alma Whitten, zal vertrekken. Dit is volgens het bedrijf niet verwant aan de nieuwe onderzoeken naar het privacybeleid.