Het aantal gevallen van fraude met internetbankieren is in de tweede helft van 2012 met 60 procent afgenomen vergeleken met de eerste helft van het jaar.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag bekendgemaakt. De schade van de fraude daalde van 24,8 miljoen naar 10 miljoen euro.

In totaal ging het in 2012 om 34,8 miljoen euro aan schade bij internetbankieren. Ook de schade door skimming (het kopiëren van betaalpassen) daalde van 38,9 miljoen in 2011 naar 29 miljoen euro in 2012.

Dit komt vooral door de invoering van een nieuwe chip op de betaalpassen in Europa.

Verdere daling

Doordat geoblocking, waarbij bankpassen automatisch geblokkeerd zijn voor gebruik buiten Europa, nu bij alle banken in Nederland is ingevoerd wordt dit jaar nog een verdere daling van skimming verwacht. 

De totale fraude bij het betalingsverkeer, met daarin bijvoorbeeld ook fraude bij creditcards, is in 2012 ten opzichte van 2011 gedaald met 11 procent tot 82 miljoen euro.

Financiële instellingen en hun klanten zijn door de toenemende digitalisering van het betalingsverkeer een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. De schade die financiële instellingen en consumenten hierdoor hebben geleden, nam de afgelopen jaren toe. Het is nu voor het eerst dat er een daling heeft plaatsgevonden.

Beweeg de cursor over de grafiek om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van Nederlandse Vereniging van Banken. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Samenwerking

De daling over de tweede jaarhelft kwam vooral doordat banken en politie nog intensiever zijn gaan samenwerken.

In de loop van 2011 startte het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), het Openbaar Ministerie en de banken al een project om fraude met betalingsverkeer tegen te gaan.

Zo is binnen deze samenwerking gestart met een 24 uursmonitoring, waardoor banken nu vaker naar klanten bellen over verdachte transacties.

Het aantal gevallen van fraude in het betalingsverkeer is daardoor gedaald met 30 procent.

"Waar in het verleden de politie een onderzoek naar de fraude eerst afrondde, bellen we nu meteen naar de banken zodat ze meteen kunnen ingrijpen", zo licht Wilbert Paulissen van de Landelijke Recherche toe. 

Grote bedreiging

Wel waarschuwt hij dat cybercrime een van de grotere bedreigingen van de hedendaagse maatschappij blijft en dat nieuwe vormen van deze criminaliteit dreigen.

"Het is ongrijpbaar. Ik vraag me wel eens af of dat bij iedereen goed in beeld is. Als er een bankoverval gepleegd wordt, dan is dat heel tastbaar. Maar via de achterdeur valt er nu een hoop geld weg", aldus het diensthoofd van de Landelijke Recherche.

"Er verdwijnen nog steeds miljoenen. Als die bij een Brink's overval worden buitgemaakt, dan is er meer maatschappelijke onrust." Daarom blijft voortdurende inzet  en voorlichting nodig, zo roept hij ook de overheid op. "Opsporing is maar een component."

Botnets

Waar nu skimming (het kopiëren van betaalpassen) en fraude bij internetbankieren de grootste vormen van fraude vormen bij het betalingsverkeer, wordt in de toekomst bijvoorbeeld een toename van het gebruik van botnets verwacht.

Dit is een vorm van fraude waarbij een netwerk van geïnfecteerde pc's misbruikt wordt voor het versturen van spam of aanvallen van een website, zonder dat de gebruiker dit weet.

"Doordat we de huidige vormen van fraude aanpakken, creëren we eigenlijk nieuwe vormen. Fraude bij internet zal altijd wel blijven bestaan", aldus Paulissen. "Als je pretendeert daar grip op te hebben, dan zou dat wereldnieuws zijn. Maar we krijgen wel steeds beter beeld op deze manier van criminaliteit."

Beweeg de cursor over de grafiek om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van Nederlandse Vereniging van Banken. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Beperkt

Ongeveer 93 procent van de banktransacties gaan momenteel via het internet, met 11 miljoen klanten die gebruik maken van internetbankieren. Het gaat in totaal om 3 miljard transacties met een totale omzet van 3200 miljard euro. 

Volgens de NVB zijn er nog geen gevallen bekend waarbij fraude werd gepleegd met bankieren met de mobiele telefoon.

De NVB noemt de schade van het internetbankieren daarom beperkt. "Het gaat om 0,001 procent van de omzet. Het online betalingsverkeer is veilig, al blijven de fraudebedragen hoog", aldus voorzitter Boele Staal.

Slachtoffers van internetfraude worden door alle banken in Nederland schadeloos gesteld, behalve in gevallen van 'grove nalatigheid'.