Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat digitale muziek niet tweedehands mag worden verkocht.

Dat meldt persbureau Reuters. De uitspraak is een tegenslag voor de startup ReDigi, die iTunes-gebruikers hun muziek wilde laten verkopen.

De rechtszaak tegen ReDigi werd aangespannen door Capitol Records, een groot platenlabel dat de rechten op de muziek van onder meer Coldplay en Katy Perry in handen heeft.

ReDigi noemt zichzelf ''s werelds eerste tweedehands digitale marktplaats'. Het bedrijf wilde geld verdienen door een kleine heffing te innen op elke verkoop. Door ervoor te zorgen dat het originele mp3-bestand van de computer van de verkoper wordt verwijderd, zei ReDigi net zo legaal te zijn als een marktplaats voor tweedehands fysieke cd's.

Kopie

Dat mocht van de rechter niet baten. "ReDigi faciliteert en verdient aan de verkoop van auteursrechtelijk beschermde opnames, die in hun geheel worden overgedragen, met waarschijnlijk een negatieve impact op de primaire markt voor deze goederen", schreef rechter Richard Sullivan.

Het feit dat ReDigi ervoor zorgt dat het originele bestand wordt verwijderd, maakt volgens Sullivan niet uit. "Dat de originele geluidsopname niet meer bestaat doet niet ter zake. Het maakt alleen uit dat een nieuwe geluidsopname is gecreëerd."

Het recht van consumenten om gekochte goederen weer te verkopen - de zogenoemde 'first sale doctrine' - is volgens Sullivan niet van toepassing, omdat er op de servers van ReDigi een kopie van het muziekbestand wordt gemaakt.

Daarom is het volgens de rechter onmogelijk om het 'originele' bestand te verkopen. ReDigi heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.