Mobiel internet via 4G kan in de toekomst mogelijk ingezet worden als vervanger van vast internet in afgelegen gebieden.

Dat laat KPN althans aan Tweakers.net weten.

De provider overweegt het inzetten van 4G, extra snel mobiel internet, als vervanger voor vast internet, maar heeft nog geen besluit genomen. Bovendien zou een dergelijke constructie pas op lange termijn mogelijk zijn en niet voor heel Nederland beschikbaar worden gemaakt.

In sommige afgelegen gebieden is echter geen internet via de kabel beschikbaar. Mensen daar zijn aangewezen op mobiel internet of een verbinding via de satelliet. 4G zou een oplossing kunnen zijn omdat dit hogere snelheden mogelijk maakt.

Capaciteit

KPN benadrukt dat het voorlopig nog toekomstmuziek is omdat 4G alleen nog in de randstad beschikbaar is. Pas volgend jaar zal het 4G-netwerk van de provider landelijk zijn uitgerold. Dan is het bovendien niet mogelijk om alle klanten 4G aan te bieden voor thuisgebruik omdat de capaciteit daar niet voldoende voor is.

In Nederland had eind 2012 94 procent van de huishoudens een internetverbinding. De overige 6 procent heeftof bewust geen internetverbinding of beschikt niet over de mogelijkheid. In bijvoorbeeld de provincie Friesland beschikken 33.600 huishoudens niet over glasvezel of kabel.