Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de massale aanvallen die vanuit de Nederlandse Cyberbunker zouden worden uitgevoerd.

Dat bevestigt het OM in een reactie. "Wij doen onderzoek naar de DOS-aanvallen in het algemeen. Het is nog geen onderzoek naar Cyberbunker."

Het onderzoek is gestart zonder dat er een aangifte is gedaan. Aanleiding is berichtgeving in de New York Times over de Nederlandse aanvallen.

Aanleiding voor het conflict is het op een zwarte lijst plaatsen van systemen van de Cyberbunker door Spamhaus. Die internetadressen worden dan als bron van spam gezien en kunnen vaak geen e-mail afleveren.

In reactie hierop is woedend gereageerd en opgeroepen tot een massale cyberaanval, die 19 maart is begonnen. Diverse diensten, zoals het Amerikaanse Netflix zouden van de aanvallen last hebben. Volgens de New York Times vallen de aanvallen als de grootste ooit te bestempelen.

Reactie

In een reactie tegenover BNR zegt Sven Olaf Kamphuis van Cyberbunker dat zijn onderneming niet achter de aanval zit. Wel erkent hij dat de actiegroep Stophaus wel achter de aanval zit en dat daar de aanvallen zijn gestopt. "Wij zijn al anderhalve dag gestopt met aanvallen."

De Cyberbunker is een datacentrum dat is gevestigd in een oude NATO-bunker. Het bedrijf belooft bedrijven ‘wat er ook gebeurt’ online te houden. In een statement legt de onderneming het conflict uit.