UPC geeft alle klanten kosteloos digitale tv. Daarvoor is geen nieuw kastje of een andere kabel nodig. Alle klanten die nu analoge tv kijken, krijgen per 3 april automatisch toegang tot het digitale signaal.

Dat laat het bedrijf woensdag weten.

Het gaat om de 29 populairste zenders en 12 regionale en lokale zenders. Nederland 1, 2 en 3 zijn zelfs in HD beschikbaar. Klanten hoeven geen nieuw abonnement af te sluiten en de prijs van het analoge kabelabonnement blijft ondanks de toevoeging van digitaal signaal gelijk.

Het digitale signaal wordt via de bestaande kabels doorgegeven in alle huishoudens die UPC afnemen. Dat zijn er in totaal 1,7 miljoen. De tv moet wel geschikt zijn om dit digitale signaal te ontvangen. Hiervoor is een DVB-C-ontvanger nodig.

DVB-C-ontvanger

Volgens UPC zit die ontvanger in 90 procent van de tv's die momenteel in Nederland verkocht worden. "Op dit moment heeft ten minste 40 procent van alle UPC-klanten één of meerdere televisies met zo'n ontvanger", aldus het bedrijf. De rest van de klanten ontvangt voorlopig dus nog het analoge signaal.

Hoelang analoog nog ondersteund blijft kan Robin Kroes van UPC niet zeggen. Hij laat aan NU.nl wel weten: "We zijn er van overtuigd dat digitaal op termijn de enige toekomst is."

De maatregel betekent concreet dat de klanten die van 3 april overgaan van analoge op digitale tv hun zenders opnieuw moeten instellen. Klanten die dit niet willen of geen geschikte tv hebben, kunnen gebruik blijven maken van het analoge signaal.

Digitale tv zorgt vooral voor een betere beeldkwaliteit dan bij analoge televisie.

Interactieve tv

Voor het gebruik van interactieve tv is wel een mediabox nodig. Daarmee kunnen bijvoorbeeld programma's opgenomen worden, is een elektronische tv-gids beschikbaar, kunnen gemiste programma's teruggekeken worden en is het mogelijk films te huren.

UPC heeft 1,7 miljoen klanten, waarvan 1,1 miljoen digitale televisie afnemen. De overige 600.000 klanten kijken dus analoge tv. Er zijn ook nog klanten die digitale tv in hun woonkamer hebben, maar via de kabel op een tv in de slaapkamer het analoge signaal ontvangen. Hoeveel dat er zijn, is niet bekend. Deze klanten kunnen vanaf 3 april dus op alle geschikte tv's digitale tv ontvangen.

Kroes legt aan NU.nl uit dat het digitale signaal nu beschikbaar wordt gemaakt voor alle klanten omdat de kritieke massa tv's beschikt over de juiste ontvanger. Bovendien heeft het volgens Kroes een toegevoegde waarde omdat de kwaliteit omhoog gaat zonder het gebruiksgemak aan te tasten.