Een Amerikaanse rechter heeft Paul Ceglia, de man die Facebook aanklaagt omdat hij stelt recht te hebben op de helft van het bedrijf, geadviseerd de rechtszaak te laten vallen omdat het bewijs 'overduidelijk' nep is.

Rechter Leslie Foschio vraagt Ceglia in een 155 pagina's tellend document om zijn zaak te laten vallen omdat het bewijs gefabriceerd is.

Ceglia begon in 2010 een rechtszaak tegen Facebook. Hij claimt in 2003 een contract met oprichter Mark Zuckerberg te hebben gesloten. Dat contract zou hem recht geven op de helft van het bedrijf dat nu zo'n 60 miljard dollar waard is.

Volgens Foschio is er 'duidelijk en overtuigend bewijs' dat het vermeende contract 'recent gefabriceerd is'. Facebook deed de claim van Ceglia eerder al af als 'brutale en ongehoorde fraude' en heeft altijd gesteld dat het contract niet bestond.

Er is wel een contract tussen de twee mannen die betrekking heeft op Streetfax.com. Maar dat contract zou alleen overeenkomsten beschrijven die van toepassingen zijn op die website.

De rechter concludeert dat de argumenten van Ceglia grotendeels bestaan uit inconsistenties. De advocaat van de man heeft nog niet gereageerd.