De bekende Egyptische blogger Alaa Abdel-Fattah is dinsdag vrijgelaten door de Egyptische autoriteiten nadat hij zich eerder op de dag had aangegeven.

Justitie had een arrestatiebevel tegen hem en vier andere activisten uitgevaardigd vanwege hun vermoedelijke rol bij geweld tegen de Moslimbroederschap, de partij van president Mohammed Morsi.

Abdel-Fattah werd vrijgelaten nadat hij had geëist dat zijn zaak wordt behandeld door een onderzoeksrechter, zei een van zijn advocaten. De eis is een klap in het gezicht van de openbaar aanklager, die volgens Abdel-Fattah alles behalve onpartijdig is.

Zwijgrecht

De openbaar aanklager hield er een andere lezing op na. Volgens een woordvoerder heeft Abdel-Fattah meegewerkt aan de ondervraging. Dit werd door Abdel-Fattah met klem ontkend. "Ik heb alleen gezegd dat ik me op mijn zwijgrecht beroep", zei de blogger.

Tientallen demonstranten stonden bij het kantoor van hoofdaanklager Talaat Abdullah opgesteld en scandeerden leuzen tegen de Moslimbroederschap toen Abdel-Fattah zich aangaf.

Felle gevechten

Bij het kantoor vonden vrijdag felle gevechten plaats tussen aanhangers en tegenstanders van de president. Er vielen zo'n tweehonderd gewonden.

Abdel-Fattah had een aandeel in de opstand in 2011 tegen oud-president Hosni Mubarak. Na de val van Mubarak keerde de hervormingsbeweging zich tegen de islamitische Morsi. Activisten noemen de arrestatie van Abdel-Fattah dan ook een poging tot intimidatie van de Broederschap.